СТРЕС ТА ЙОГО НАСЛІДКИ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Мизенко, Алла Анатоліївна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена вивченню стресу та його наслідкам в умовах війни. Ми досліджували реакції підлітків на стрес, а саме: реакції їхньої психіки, зокрема, тривожність, фрустрація, ригідність і агресивність та функціонування пам’яті в умовах війни. Для успішного досягнення поставленої мети, в I розділі теоретичної частини роботи було розглянуто літературу, яка розкриває термін «стрес» та його види; описано наукові підходи до тлумачення цього терміну; вивчено поняття у психології «хронічного стресу»; з’ясовано вплив стресу на тривожність та інші психічні стани підлітків. II розділ магістерської роботи був присвячений характеристиці вибірки та методів дослідження впливу стресу: було розглянуто особливості підліткового віку та обрано чотири психологічні методики для дослідження. В III розділі практичного блоку було здійснено аналіз результатів дослідження та встановлено взаємозв’язки між тривожністю й психічними станами підлітків, між тривожністю та функціями пам’яті. Результатом емпіричного дослідження стало підтвердження висунутої нами гіпотези, згідно із якою в умовах стресу високий рівень тривожності впливає на психічні стани підлітків та їхню пам’ять.
Keywords: стрес; війна; психічне здоров’я; тривожність; фрустрація; агресивність; ригідність; підлітки