SOCIAL CONTEXTS AND PRACTICAL AIMS OF LEARNING COMMUNICATION IN THE UNIVERSITY (SCIENTIFIC ANALYSIS OF THE POLL RESULTS WITHIN ACADEMIC ENVIRONMENT) - Gutsalo, E. U. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2017)
У статті розглянуто проблему перспектив розвитку наукових комунікативних досліджень і комунікативної освіти в університетах. Академічна сфера сус- пільних, соціальних та гуманітарних наук традиційно представлена у структурі вищих навчальних закладів та їхніх навчальних програмах такими класичними гуманітарними дисциплінами, як лінгвістика, філологія, вивчення іноземних мов, журналістика, педагогіка, психологія, філософія. Ці дисципліни глибоко укорінені і мають нормативний статус у системі вищої освіти, проте у багатьох університетах останнім часом набувають популярності програми із області соціології, політології, менеджмента, державного управління, бізнесу і права, культурології, зв’язки з громадськістю. Проведене дослідження дає уявлення про те, як академічна спільнота презентує свої погляди щодо комунікації, як розуміє комунікативні процеси, якого значення надає основним концепціям і проблемним питанням комунікології, чи уважає необхідним вивчення комунікації як дисципліни, а також які культурні традиції й дискурси виявля- ються у висловлюваннях викладачів. Автори роблять висновок про те, що інституціональна приналежність відіграє вирішальну роль у тому, як респон- денти різних факультетів концептуалізують комунікацію й розглядають її наукові і практичні перспективи. Аналіз результатів опитування проводився з позицій соціокультурного підходу: емпіричні дані були проаналізовані у більш широкому культурному контексті, аби відслідкувати, як висловлювані під час опитувань погляди резонують із культурними переконаннями респондентів, практикою спілкування й традиціями.
Keywords: комунікація; комунікативні дослідження; оглядовий аналіз; соціокультурна перспектива