ПОСТАТЬ СПРАВЖНЬОГО КОМАНДИРА-ЛІДЕРА - Красницька, О. В. (Видавництво НДУ, 2022)
Російсько-українська війна активізувала питання лідерства серед офіцерів, командирів, спонукала прояву ними своїх найкращих якостей і показу високого рівня професійної підготовленості на полі бою. У статті окреслено портрет справжнього командира-лідера, з’ясовано його основні властивості та вміння, що забезпечують ефективне виконання військово-професійних завдань та керів- ництво підлеглим особовим складом, зокрема в бойових умовах. Справжній коман- дир-лідер, здатний вести за собою особовий склад, приймати складні рішення й ефективно діяти в умовах викликів і загроз, спонукати підлеглих до цілеспрямо- ваних дій та здійснення героїчних вчинків, на сьогодні є символом віри, довіри й перемоги. Справжнього командира-лідера охарактеризовано як воїна, який завжди поруч зі своїми бійцями в бою, проходить випробування боєм, уміє долати страх і невдачі підлеглих, зміцнює їх психічну стійкість, вселяє в них віру в перемогу, цілеспря- мовано рухається до успіху, досягаючи з командою тактичних та стратегічних цілей. Виокремлено вміння командира-лідера працювати в умовах невизначеності й з новими викликами, зокрема під час бойових дій, володіння беззаперечними лідерськими якостями, ораторським мистецтвом. З’ясовано, що справжній командир-лідер здатен підготувати нових лідерів, він знає та розуміє, що успіх бойового завдання є не лише результатом його командування підрозділом, а й роботи всієї команди. Доведено, що командир-лідер несе цілковиту відповідальність і приймає ефективні рішення, користується значною повагою серед підлеглих та повноцінно віддається своїй діяльності. У статті наведено приклади справжніх командирів-лідерів, які сьогодні успішно керують особовим складом на полі бою й крок за кроком ведуть Україну до перемоги. Наголошено, що володіння командиром зазначеними якостями та вміннями дають змогу офіцеру бути ефективним керівником і лідером у військовому підрозділі, формувати команду, яка на чолі з ним забезпечує успішне виконання бойових завдань, зокрема в умовах прямої загрози життю та здоров’ю військовослужбовців.
Keywords: командир; офіцер; лідер