Залюблений у Кобзареве слово - Забарний, О. В. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
статті досліджується та аналізується науковий доробок відомого українського літературознавця другої половини ХХ століття, шевченко-знавця, кандидата філологічних наук, доцента Г. Я. Неділька. На бібліо-графічних та архівних матеріалах переосмислено значення його наукових праць для сьогодення, визначено їх актуальність та самобутність. У статті оприлюднено маловідомі факти із біографії науковця. Г. Я. Неділько – автор низки монографій та навчально-методичних посібників, присвячених творчості великого Кобзаря, а також більше 70 наукових статей у провідних фахових виданнях України. Велика увага у дослідженні приділяється аналізу найбільш відомих праць українського вченого "Тарас Шевченко. Семінарій" (1985) та "Тарас Шев-ченко. Життя і творчість" (1988). Ці книги вийшли друком у провідних столичних видавництвах загальним накладом понад 14 тисяч примірників і мали успіх у читачів. Георгій Неділько – знаний краєзнавець. Його дослідження "Тарас Шевченко і Чернігівщина" (1992) не втратило своєї актуальності й у наш час. Він один з фундаторів Ніжинського краєзнавчого музею.
Keywords: літературознавство; життєвий шлях; літературний процес