КНИЖКОВЕ ЗІБРАННЯ ВАСИЛЯ ГРИГОРОВИЧА КУКОЛЬНИКА в бібліотеці Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя - Мирошник, Мирослава Василівна; Давиденко, Тетяна Володимирівна (Ніжинський держ. ун-т імені Миколи Гоголя; Наук. б-ка імені акад. М. О. Лавровського, 2025)
«Книжкове зібрання Василя Григоровича Кукольника у рідкісному фонді книгозбірні університету» продовжує серію видань, спрямованих на науково-бібліографічне розкриття фондів Наукової бібліотеки імені акад. М.О. Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Видання присвячене історії унікального книжкового зібрання, що належало Василю Григоровичу Кукольнику (1765-1821) – першому директору Ніжинської гімназії вищих наук князя Безбородька, яке нині зберігається у рідкісному фонді та в Музеї рідкісної книги університетської біліотеки. Уперше читач отримає можливість ознайомитися зі збереженою частиною унікальної книжкової збірки, що належала вченому-енциклопедисту, правознавцю, природознавцю, економісту, педагогу-новатору. Багатогранну діяльність представників родини Кукольників і, зокрема, цікаву, прогресивну особистість Василя Григоровича Кукольника вивчало чимало дослідників. Разом з тим, незважаючи на значну кількість історичних досліджень, бібліофільство відомого представника закарпатоукраїнської інтелігенції залишилось поза увагою. Власне, цей напрям до сьогодні не був предметом дослідження і в самій бібліотеці університету, де нині зберігається його книжкове зібрання. Побутування спадщини В.Г. Кукольника у фонді книгозбірні висвітлювалось оглядово та побіжно. Оскільки з особою Василя Григоровича, його педагогічною діяльністю, пов’язаний порівняно короткий період у стінах Ніжинської вищої школи, спробуємо у контексті реконструкції його власної збірки висвітлити цю маловідому сторінку в її долі. На жаль, протягом тривалого періоду унікальна збірка комплексно практично не вивчалась. Отже, дане видання висвітлює походження, формування збірки у період її власності, встановлено його науково-культурні уподобання та зв'язок з наповненням книжкового фонду, охарактеризуємо її сучасний склад, тематику, наявність цінних і рідкісних видань, характер виявлених провенієнцій. Пропоноване видання включає бібліографічний опис 177 видань, переглянутих de visu. Для різноаспектного розкриття змісту та полегшення користування подаються допоміжні покажчики: іменний, хронологічний та типографічно-географічний.
До 260-річчя від дня народження першого директора Ніжинської гімназії вищих наук князя Безбородька
Keywords: Наукова бібліотека Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя; Особова колекція; Василь Григорович Кукольник; Стародруки; Рідкісна книга