ОСОБЛИВОСТІ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ НА ЗАНЯТТЯХ З ФІЗКУЛЬТУРИ - Щербак, П. І.; Матвієнко , С. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті розглядається актуальне питання щодо особливостей рухової актив ності дітей дошкільного віку під час занять фізкультури у закладі дошкільної освіти та визначається її роль у формуванні фізичних якостей, когнітивних процесів, соціальної взаємодії та психоемоційного розвитку. Наголошується, що фізичний розвиток дітей дошкільного віку на сьогодні є пріоритетним напрямом у дошкільній педагогіці, оскільки своєчасна та правиль но організована рухова активність закладає основу для всебічного становлення особистості та формує здоровий спосіб життя. На основі теоретичного аналізу наукових джерел розкрита сутність таких понять, як «рухова активність», «довільна рухова діяльність», «цілеспрямо вана рухова діяльність», «руховий режим дошкільного закладу». Встановлено, що ефективність рухової діяльності дошкільників значною мірою визначається професійною підготовкою педагогів, урахуванням індивідуальних потреб та вікових особливостей дітей та системним підходом до організації занять з фізкультури. У дослідженні підкреслено, що усвідомлення педагогами відповідаль ності за здоров’я та фізичний розвиток дітей, а також активне стимулювання інтересу до рухової активності є обов’язковими умовами формування культури рухової діяльності дошкільника. Зазначено, що для дошкільників доцільними є комплекси фізичних вправ, що вклю чають різні види рухів, загальнорозвивальні вправи та сюжетно-ігрові актив ності. Їхнє періодичне оновлення протягом навчального року необхідне для підтримки оптимального фізичного навантаження, рівномірного розвитку різних груп м’язів та підвищенню рівня рухової активності. У статті охарактеризовані такі форми рухової активності дітей дошкільного віку: ранкова гімнастика, гімнастика після денного відпочинку, фізкультхвилинки, фізкультпаузи та самостійна рухова діяльність. Поєднання цих форм роблять день у ЗДО активним, цікавим і корисним. Водночас низький рівень рухової активності може призвести до погіршення показників фізичного здоров’я, спричиняючи порушення функціонування опорно-рухового апарату, зниження адаптивних резервів організму та підвищення ймовірності формування надлишкової ваги.
Keywords: рухова активність; діти дошкільного віку; заняття з фізкультури; фізичне виховання; фізичні вправи