В. Розанов и Н. Гоголь: причины творческого антагонизма Статья II - Чоботько, А. В. (My University, 2017)
У статті розглядається проблема несприйняття Розановим осо- бистості та творчого доробку Гоголя. Аналізується специфіка духовного життя Гоголя, сутнють його світогляду, філософські та релігійні уявлення в розумінні Розанова. Це дозволило зробити висновок також і про специфіку розановського світогляду, який значною мірою обумовлювався різними життєвими, культурно- естетичними, суспільно-політичними та іншими обставинами. Мислення Розанова оцінюється як непослідовне, протенне, взаємо- виключаюче, ситуативне. Досліджується розановське розуміння ево- люції ставлення Гоголя до язичництва, християнства та іудаїзму.
The problem of non-perception of Gogol's personality and creative heritage by Rozanov is targeted in the article. The specifics of Gogol's spiritual life, the essence of his worldview, philosophical and religious ideas in the understanding of Rozanov are analyzed. This made it possible to draw a conclusion about the specific nature of Rozanov's world view, which, to a large extent, was conditbned by various vital, cultural, aesthetic, sociopolitical and other circumstances. The thinking of Rozanov is assessed as inconsistent, proteic, mutually exclusive, situatbnal. Rozanov's understanding of the evolutbn of Gogol's relatbnship to paganism, Christianity and Judaism is explored.
Keywords: Гоголь; Розанов; світогляд; християнство; язичництво; іудаїзм