ЗМІНИ БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ КРОВІ ПІД ВПЛИВОМ COVID-19 У ПАЦІЄНТІВ З НЕТИПОВОЮ ВІДПОВІДДЮ - Гайова, Л. В.; Іваницька, Ю. А. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті проведено порівняльний аналіз біохімічних показників крові пацієнтів під впливом COVID-19, серед яких фібрин, активований час рекальцифікації, про тромбіновий час, відсоток протромбіну за Квіком, активований частковий тром бопластиновий час. Розглянуто характеристики, які є загальними для «типової відповіді» організму людини на дію вірусу SARS-CoV-2 та варіанту нетипової відповіді серед пацієнтів, хворих на COVID-19. Продемонстровано, що у пацієнтів з «типовою відповіддю» на перших трьох етапах захворювання спостерігається зменшення активованого часу рекальцифікації, але в межах референтних зна чень: найменше значення відповідає піку захворювання та становить ) 58 , 3 08 , 51 (  с, що вказує на прискорення процесу згортання крові. На основі одер жаних даних показано, що на перших трьох етапах захворювання для пацієнтів із нетиповою відповіддю спостерігається збільшення активованого часу рекальци фікації: його найбільше значення відповідає появі симптомів захворювання та становить ) 16 , 4 12 , 83 (  с. Описано, що протромбіновий час, який відображає швидкість згортання крові, найбільшого значення набуває на піку захворювання та становить ) 81 , 4 21 , 96 (  % для «типової відповіді» та ) 01 , 6 21 , 100 (  % для пацієнтів з нетиповою відповіддю. Обґрунтовано, що протягом перших трьох етапів захворювання значення активованого часткового тромбопластинового часу під час «типової відповіді» поступово зменшується порівняно з етапом появи симптомів, наближається до нижньої межі референтних значень під час піку захворювання та становить ) 85 , 1 08 , 23 (  с, що обумовлено складною взаємодією між вірусом SARS-CoV-2, імунною системою та факторами згортан ня крові. Показано, що у пацієнтів з нетиповою відповіддю рівень активованого часткового тромбопластинового часу поступово збільшуються на перших етапах захворювання та найбільшого значення досягає на етапі епіку захворювання, що становить ) 05 , 2 17 , 34 (  с. Зазначено, що відсоток протром біну за Квіком, який дозволяє оцінити зовнішній шлях згортання крові, відображає активність протромбінового комплексу, досягає верхньої межі на етапі появи симптомів як у пацієнтів з «типовою відповіддю», так і у пацієнтів з нетиповою відповіддю, і відповідно становить ) 91 , 6 21 , 115 (  % та ) 81 , 5 25 , 116 (  %.
Keywords: COVID-19; «типова відповідь»; пацієнти з нетиповою відповіддю; біохімічні показники крові