РОЛЬ НІЖИНСЬКОЇ ВИЩОЇ ШКОЛИ У РОЗВИТКУ МУЗИЧНОЇ ОСВІТИ ТА ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ І МОЛОДІ В УКРАЇНІ В ХIХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Матвієнко, С. І. (НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті проаналізовано стан практики Ніжинської вищої школи щодо специ-фіки використання музики у виховній роботі із студентською молоддю. Зазна-чено, що великий вплив на даний процес визначали культурно-освітні традиції регіону – домашнє навчання музики, поєднання форм аматорської та профе-сійної музичної освіти, збагачення духовного світу молоді засобами музичного мистецтва тощо. Із перших років заснування навчального закладу у ньому було створено особливу творчу атмосферу, яка сприяла розвитку здібностей студентів, пошуку засобів їхнього естетичного самовираження. Проаналізовано форми роботи зі студентами й зазначено, що в Ніжинській вищій школі сту-дентська молодь упродовж десятиліть визначала власну активну позицію стосовно участі в формах позанавчальної діяльності (заняття театром, участь у богослужіннях, музичному просвітництві, етнографічних розвідках тощо). Вказано, що саме у цьому навчальному закладі яскраво простежується традиція проведення студентами музично-етнографічних розвідок, що визна-чально вплинуло їхню подальшу літературну або наукову діяльність. Автором статті підкреслюється роль Ніжинської вищої школи у підтримці потягу студентів до музично-просвітницької та педагогічної роботи серед населення міста, що особливо яскраво окреслилося на період початку ХХ століття, стало потужним фактором активізації суспільно-громадського життя в місті та губернії. Вказано, що завдяки підтримці керівництва навчального закладу, музичне мистецтво у Ніжинському виші стало активним чинником особистісно-творчого розвитку студентів, формування їхньої громадянської свідомості. Зазначено, що за роки своєї діяльності Ніжинська вища школа завжди органічно вписувалася в європейський освітній простір. Спираючись на прогресивні та демократичні європейські моделі організації навчання і виховання, в практиці навчального закладу прослідковуються такі прогресивні тенденції, як виховання загальноосвіченої, музично обізнаної та творчої особистості; залучення вихо-ванців до роботи в хорі, оркестрах, до участі в літературно-музичних виста-вах, урочистостях, музичному просвітництві.
Keywords: Ніжинська вища школа; Гімназія вищих наук князя О. Безбородька; музика