МОТИВАЦІЙНІ ОСНОВИ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ ІНФОРМАТИКИ - Бугаєць, Н. О. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена проблемі формування і розвитку мотивації навчально- дослідної діяльності студентів у процесі навчання математичної інформатики. Розвиток пізнавальних мотивів розглядається як важлива і невід’ємна складова процесу навчання і навчально-дослідної діяльності студентів. В статті охарак- теризовано основні природні закономірності і психологічні фактори, які лежать в основі дослідницької поведінки людини, наведено характеристики студентів, які мотивовані до навчально-дослідної діяльності. Розглядається вплив зовнішніх і внутрішніх мотивів на формування і розвиток навчально-пізнавальної діяльності студентів. Умови високої новизни і складності, суб’єктивна невизначеність розглядаються як основні причини дослідницької поведінки людини. Звертається увага на особливості формування мотивації досягнення успіху в процесі нав- чально-дослідної діяльності. На основі теоретичних мотиваційних основ дослід- ницької діяльності та досвіду практичної роботи описані способи мотивації навчально-дослідної діяльності в процесі навчання математичної інформатики.
Keywords: мотив; мотивація; навчально-дослідна діяльність; дослідження