Тричі перший: видатний український мореплавець та географ Юрій Лисянський - Шевченко, Віктор Олексійович; Морозов, Олександр Сергійович (Музей рідкісної книги НДУ ім. М.Гоголя, 2022)
Книга, що пропонується до уваги читачів, – це історична розповідь про життя та подорожі першого в історії Російської імперії навколосвітнього мореплавця, українця за походженням, нащадка шляхетної козацької родини з Ніжина, Юрія Федоровича Лисянського (1773‐1837). Висвітлено його діяльність як першовідкривача‐дослідника, географа, картографа, етнографа. Видання 2‐е, виправлене та доповнене. Книга буде корисною для професійних географів, істориків, вчителів, краєзнавців, мандрівників, студентів, учнів та всіх, хто цікавиться історією географічних відкриттів.
Keywords: Юрій Федорович Лисянський, навколосвітня подорож, Ніжин