З історії футурологічних соціокультурних та політичних концепцій міжнародних відносин - Кучменко, Е. М. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
У статті розглядається аналіз та узагальнення існуючих футурологічних тенденцій соціокультурних та політичних концепцій міжнародних відно- син, що робить більш адекватним погляд на подальший розвиток людства через призму етапів подальшого його розвитку, а саме – трьох головних концепцій, що намагаються спрогнозувати / спроектувати ево- люцію міжнародних відносин і людства в цілому. Для цього наводяться точки зору видатних апологетів цивілізаційного підходу. Для їх розуміння слід пояснити, що трактування історії зводиться до суми взаємодій локальних цивілізацій, що традиція цивілізацій теж є дитям ХХ століття. Ситуація змінилася в революційному ХХ ст. Разом з історичною психоло- гією, антропософією та семіотикою виникла футурологія, яка викорис- товує силу людського розуму і сучасну йому інформацію і прогнозує майбутнє. Її можна назвати дитям структуралізму як системного аналізу.
Keywords: історія; цивілізація; культура; традиції