Еліптичні речення в ролі заголовків газетних статей - Вакуленко, Г. М.; Серга, Н. М. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті розглянуті особливості функціонування еліптичних речень у за-собах масової інформації. Досліджено специфіку використання еліптичних речень у ролі заголовків газетних статей. Увага акцентується на тому, що еліпсис як синтаксичний засіб компресії текстів уживається для до-сягнення динамічності й стислості вираження думки та напруженості дії. Визначено функціонально-стилістичний потенціал неповних речень українського газетного мовлення. Аналіз показав, що активністю вирізня-ються еліптичні речення-заголовки з імпліцитними присудками чи голов-ними компонентами односкладних конструкцій. Особливої стилістичної виразності набувають еліптичні речення-заголовки з імпліцитними підме-тами, що дає змогу актуалізувати інформативно вагоміші означальні чинники суб’єкта розповіді. Виявлено, що новим явищем на шпальтах су-часної української преси є також елімінація додатка, обставини, означення у жанрі інтервʼю. Загалом, еліптичні речення в ролі заголовків газетних статей сучасної української преси слугують засобом стиснення текстів, акцентують певні події.
Keywords: еліптичні речення; еліпсис; синтаксична компресія; елімінація