Український художник Микола Самокиш / Самокиш М. Мотиви українського орнаменту: альбом - Морозов, Олександр Сергійович (Музей Рідкісної Книги Бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, 2020)
Самокиш М. Мотиви українського орнаменту: альбом / упор. та авт. передм. О.С.Морозов. - Ніжин: Видавець ПП Лисенко М.М., 2019. - с. 3-12. Альбом малюнків відомого українського художника Миколи Самокиша (1860-1944) «Мотиви українського орнаменту», який вийшов невеличким тиражем у 1902-1904 рр., є книжковим раритетом, на жаль, маловідомим сучасним поціновувачам народного мистецтва та творчості митця, і в Україні вцілому ніколи не перевидавася. Пропонуючи читачам репринтне відтворення цього художнього видання, видавці ставили собі за мету як привернути увагу громадськості до необхідності вивчення давніх традицій української народної творчості, так і віддати належну шану подвижницькій творчій праці нашого видатного земляка.
Keywords: Микола Самокиш; Mykola Samokysh; Український орнамент; Історія та культура