Концептуально-образний аналіз літературного твору в школі - Бондаренко, Юрій Іванович (Українська література в загальноосвітній школі, 2011)
У статті продемонстровано один із варіантів шкільного вивчення літературного твору. Цей шлях дослідження названо концептуально-образним. Його сутність полягає в тому, щоб визначити роль образів-персонажів в авторському розкритті порушених тем та проблем.
Освоєння учнями художньої концепції літературного твору неможливе без залучення в роботу образів-персонажів. Це дозволяє поєднати елементи пообразного та проблемно-тематичного вивчення художнього матеріалу, які вже давно відомі в методиці навчання, зробити вихід на ідейну стратегію письменника. Таким чином виникає концептуально-образний шлях аналізу. Його мету та специфічну властивість варто окреслити так: центральним об’єктом дослідження стає не тільки проблематика твору, а й роль образів-персонажів у її постановці, розвитку та кінцевому розв’язанні.
Keywords: аналіз; концептуально-образний аналіз; проблематика; персонаж