Повість Кузьми Скрябіна «Місто, в якому не ходять гроші» та її екранізація - Корнєєва, Л. Л. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті розглядається перший прозовий твір Андрія Вікторовича Кузьменка (Кузьми Скрябіна) «Місто, в якому не ходять гроші» та його екранізація, випущена під однойменною назвою на екрани у 2018 році режисеркою Ганкою Третяк. Привертається увага до факту появи самої сюжетної ідеї повісті Кузьми Скрябіна «Місто, в якому не ходять гроші» як «фільму», що наснився автору. Аналізується специфіка тексту повісті, для якого характерна надзвичайно велика кількість та значимість екранної, кінематографічної образності. Звертається увага на драматургічну функцію та динамічність деяких образів такого типу (фільм Квентіна Тарантіно «Кримінальне чтиво», телевізор). Окреслюється історія роботи над екранізацією літературного твору та вклад самого Кузьми Скрябіна як сценариста в остаточному результаті. Звертається увага на значимість присутності авторського голосу у фільмі-екранізації. Відзначається, що загальна специфіка візуальності екранізації «Місто, в якому не ходять гроші» суттєво обумовлена технікою зйомки ручною камерою, використання якої є характерним для деяких видів кінопродукції та для малобюджетного незалежного кіно в цілому. Звертається увага, що особливості фільму Г. Третяк в значній мірі відповідають жанровим ознакам found footage («знайденої плівки»). Серед таких характеристик – задіяння непрофесійних акторів, дрижання кадру, недостатнє освітлення та невиразний колір у деяких сценах тощо. Наводяться приклади нестандартних сценарних рішень при фільмуванні найбільш психологічно травматичних елементів оповіді, пов’язаних з насильством. В фільмі такі епізоди не відтворюються в точності, але у сцену вводяться об’єкти, які нагадують про пов’язані з ними фрагменти літературного оригіналу.
Keywords: Екранізація, «Місто в якому не ходять гроші», проза Кузьми Скрябіна, Андрій Кузьменко, Ганка Третяк, українське кіно