Церковна діяльність архієпископа Павла (Погорілка) (РПЦ-УАПЦ-УСЦ-БОПУПАЦ-УСЄЦ) - Кравчук, Н. Р. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
Архієпископ Павло (Погорілко) пройшов тернистий шлях священицького та архієрейського служіння і був учасником значної кількості церковнихи православних течій на території України та завжди прагнув автокефалії Православної Церкви в Україні. У статті проаналізовано мотиви відходу священника Павла (Погорілка) від Російської Православної Церкви (РПЦ) за предстоятельства патріарха Московського і всієї Русі Тихона(Беллавіна), суперечності та причини відмови від підтримки Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) очолюваної митрополитом Київськиим і всієї України Василем Липківським. Прослідковано шлях до єпископства через долучення до обновленства. На основі доповіді єпископа Павла (Погорілка) визначені основні підстави створення ним власної церковної організації – Братського об’єднання парафій Української Православної Автокефальної Церкви (БОПУПАЦ) та участі у заснуванні Української Соборно-Єпископської Церкви (УСЄЦ).
Keywords: архієпископ Павло (Погорілко); Українська Соборно-Єпископська Церква; «Лубенський розкол»; Братське об’єднання парафій Української Православної Автокефальної Церкви; Українська Автокефальна Православна Церква; Московська патріархія