ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ВНЗ - Корсунська, Н. О.; Мельничук, Л. Ю.; Мельничук, О. В.; Хоменкова, Л. Ю. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розглядаються психолого-педагогічні методи формування творчого мислення у студентів вищих навчальних закладів. Акцентується увага на різних методах розвитку творчого мислення під час організації навчального процесу для підготовки кваліфікованих кадрів нового типу. Проведені дослідження вка- зують на необхідність створення у ВНЗ України передумов, які всебічно сприяти- муть формуванню творчого мислення та відповідної мотивації у студентів, необхідної у їх подальшій професійній діяльності. Завданням викладача ВНЗ є необхідність врахування економічних змін, пов’язаних із переорієнтацією на ринкові відносини, що супроводжується зростанням потреби у кваліфікованих кадрах нового типу, які вміють ефективно й творчо виконувати поставлені завдання. Показано, що для формування творчого мислення у студентів ВНЗ слід використовувати різні методи проблемного навчання, апробовані в еконо- мічно розвинених країнах. Проведений аналіз діяльності провідних університетів показав, що тісна взаємодія компаній та університетів здатні забезпечити високий рівень науково-дослідних робіт, що сприятиме розвитку творчого по- тенціалу студентів, а також відіграє певну роль у впровадженні нових техноло- гій навчання. На прикладі зарубіжних країн розглянуто шляхи організації навчання та умови його фінансування.
Keywords: творче мислення; проблемне навчання; методи педагогіки; конвергентне мислення