СТРУКТУРНО-КОМПОНЕНТНИЙ АНАЛІЗ ФЕНОМЕНУ «КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ МЕНЕДЖЕРА» У ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОМУ ДИСКУРСІ - Новгородська, Ю. Г. (Видавництво НДУ, 2022)
У статті обґрунтовано актуальність проблеми формування конкурентоспро- можності у майбутніх менеджерів у процесі їх професійної підготовки. Автором здійснена систематизація наукових уявлень про конкурентоспроможність майбутнього фахівця. Проведено аналіз різних підходів до визначення понять «конкурентоздатність», «конкурентоспроможність фахівця», визначено сут- ність поняття «конкурентоспроможність менеджера сфери освіти». Здійснено теоретичний аналіз основних підходів до розуміння сутності та компонентного складу «конкурентоспроможності». У результаті проведеного аналізу авторка узагальнює існуючі підходи і розглядає досліджуваний феномен як чотирьохкомпонентне явище, складовими якого є: мотиваційно-ціннісний, когні- тивний, діяльнісний та особистісно-рефлексивний компоненти. Установлено, що мотивайційно-ціннісний компонент передбачає професійно спрямовану орієнтацію магістрів на управлінську діяльність; наявність мотивів та ціннісних установок, що спонукають їх до самоактуалізації, самоствердження, сформо- ваність позитивної настанови на різні види соціально значущої активності. Зазначено, що когнітивний компонент визначає, відображає знання сутності та закономірностей управлінської діяльності, знання щодо самооцінки та самопіз- нання свого професійного потенціалу. Діяльнісний компонент передбачає сформованість умінь пізнавального, комунікативного та регулятивного харак- теру, що визначають успішність конкурентоспроможної поведінки. Особистісно- рефлексивний компонент визначає вміння аналізувати результати власної діяльності, об’єктивно оцінювати власний рівень управлінської діяльності, управляти саморозвитком та професійним зростанням.
Keywords: менеджер сфери освіти; конкуренція; конкурентноздатність