Музейні методи роботи з книжковими пам’ятками (з досвіду роботи Музею рідкісної книги Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя) - Морозов, Олександр Сергійович (My University, 2009)
У 1985 році на базі унікальних книжкових зібрань бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя створено Музей рідкісної книги. Ініціатива створення Музею належить колишньому ректору вузу академіку Ф.С.Арвату, директору бібліотеки Н.О.Ленченко та ніжинським науковцям. Від 1986 р. музей носить ім'я одного з ініціаторів його створення доцента педінституту, завідуючого кафедрою російської та зарубіжної літератури Григорія Петровича Васильківського (1905 – 1986). Музейні методи використання дозволяють знайти певний компроміс поміж двома важливими аспектами зберігання та використання стародруків. З одного боку, ми маємо можливість зробити їх доступними для задоволення культурних та інтелектуальних потреб відвідувачів (що власне кажучи, і є головним завданням бібліотечної установи) шляхом музейного експонування та екскурсійного обслуговування.