Ідейне та інституційне розмежування польського суспільства під впливом революційних подій 1917 р.: суспільний погляд - Білобровець, О. М. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті подано аналіз громадсько-політичного життя поль- ського суспільства в Україні після російської буржуазної Революції 1917 р., його ідейне та інституційне розмежування. Зокрема, важливими питаннями суспільного життя, які викликали розбіжності у політиці і діяльності політичних сил і громадських інституцій були: ставлення до владних органів у Королівстві Польському і Росії, роль еміграції у вирішенні польської державної політики та питання ставлення до формування польського війська. З'ясовано причини й обставини їх виникнення.
The article presents an analysis of the sociopolitical life of Polish society in Ukraine after the Russian bourgeois revolution of 1917, its ideological and institutional separation. The important issues of social life that caused divergences in politics and activity of political forces and public institutions were: attitude to the authorities in the Kingdom of Poland and Russia, the role of emigration in resolving Polish state policy and the issue of attitude to the formation of the Polish army. It was found out the reasons and circumstances of their occurrence.
Keywords: польське громадсько-політичне життя; російська буржуазна Революція 1917 р.; sociopolitical life of Polish society; Russian bourgeois revolution of 1917