Микола Гоголь і Греція - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті вперше в систематизованому вигляді розкрито зв’язки Миколи Гоголя з Грецією та греками, показано, як вони зароджувалися під час нав- чання в Гімназії вищих наук кн. Безбородька в Ніжині і які форми вони наби- рали: участь майбутнього письменника в театральних студентських виставах з греками К. Базилі, С. Гютеном та іншими, а також спільна ро- бота у виданні рукописних журналів та альманахів, зокрема «Северная заря», де друкувалися твори гімназистів, а також у вивченні грецької мови, яка вводилася до навчального плану Гімназії після появи студентів-греків, які емігрували з батьківщини під час жорстокої боротьби грецького народу проти турків за національну незалежність. Крім цього, звернена особлива увага на те, як Гоголь висвітлює життя представників грецької колонії у Ніжині в сатирі «Дещо про Ніжин, або Дуракам закон не писаний» та зга- дування героїв грецької революції 1821–1827 рр. у поемі «Ганц Кюхельгар- тен», в якій герой твору намагається безпосередньо взяти участь у цій боротьбі та поемі «Мертві душі». Майже через все життя проходить лінія зв’язків Гоголя з Костянтином Базилі, відомим дипломатом і пись- менником, від студентських років і до поїздки разом по святих місцях 1848 р. та проживання в Одесі, обопільною оцінкою ними їх творчості.
Keywords: Микола Гоголь; Костянтин Базилі; Гімназія вищих наук кн. Безбородька