ЖИТТЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ ВІДОМОГО ЛІТЕРАТУРОЗНАВЦЯ, ПЕДАГОГА ТА ГРОМАДСЬКОГО ДІЯЧА ПЕТРА ОЛЕКСАНДРОВИЧА ЗАБОЛОТСЬКОГО (1877–1918) - Лейберов , О. О.; Смалій , К. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Стаття присвячена вивченню питання життя та творчої спадщини випускника та викладача Ніжинського історико-філологічного інституту князя Безбородька, відомого філолога-класика, літературознавця, історика слов’янських літератур, педагога, організатора вітчизняної шкільної науки, подвижника дитячого спорту, громадського діяча міста Ніжина кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Петра Олександровича Заболотського (1877–1918). Автори на основі широкого використання архівних матеріалів та залучення мемуарної літератури спробували уточнити та з’ясувати деякі моменти біографії вченого. У статті розглянуті дитячі роки, період навчання у історико-філологічному інституті князя Безбородька в Ніжині, становлення вченого як особистості, тобто факти, які до цього не розглядались, як окрема наукова проблема. Особливої уваги заслуговує період «закордонного стажування» науковця, автори наголошують на значній ролі відомих європейських вчених у формуванні наукових інтересів Заболотського. Доводять, що саме відвідини багатьох західнослов’янських держав сформували його як панславіста, саме там він сформував чітку модель створення єдиної слов’янської держави за яку буде виступати протягом свого життя «Ніжинський період», коли П. Заболотський працював у історикофілологічному інституті та чоловічій гімназії, були часом становлення його як досвідченого науковця, педагога-практика та адміністратора. Конфлікт Заболотського та адміністрації інституту, після поданого ним проекту реформування вищого навчального закладу призвів до звільнення з інституту та переходу науковця на роботу директором чоловічої гімназії. Саме тут повністю розкрились його педагогічний та організаторський таланти. У роки революції, коли часто змінювалася політична кон’юнктура, вимагали від нього зміни політичних поглядів та уподобань, на що вчений не міг піти. П. Заболотський став жертвою своїх попередніх дій, поглядів та переконань, які він намагався всіма силами захищати та відстоювати Життя та діяльність П. Заболотського – одна із цікавих та славетних сторінок історії Ніжинської вищої школи і всього міста Ніжина.
Keywords: Історико-філологічний інститут князя Безбородька, Ніжинська міська чоловіча гімназія, літературознавство, педагогіка, панславізм, військово спортивний комітет.