Педагогічне партнерство як чинник розвитку проєктувальної компетентності майбутнього вчителя початкової школи - Чжан Ц. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті обґрунтовано роль педагогічного партнерства як важливого чинника розвитку проєктувальної компетентності майбутнього вчителя початкової школи. З’ясовано сутність понять «педагогічне партнерство» та «проєкту вальна компетентність» у контексті підготовки майбутніх учителів початко вих класів. Проаналізовано особливості впровадження партнерської взаємодії у процесі професійної підготовки студентів у закладах вищої освіти. Доведено, що залучення здобувачів освіти до спільної проєктної діяльності, групових форм роботи, педагогічних практик, а також взаємодії з учнями, батьками та колегами сприяє формуванню здатності до проєктування освітнього середови ща, навчальних занять і виховних заходів. Акцентовано увагу на необхідності створення освітнього середовища, що ґрунтується на засадах довіри, взаємопо ваги, співпраці та відповідальності. Встановлено, що ефективна реалізація педагогічного партнерства у підготовці майбутніх учителів початкової школи забезпечує якісне формування їхньої проєктувальної компетентності, підвищує готовність до професійної діяльності та сприяє успішній самореалізації в умовах сучасної школи.
Keywords: педагогічне партнерство, проєктувальна компетентність, майбутній учитель початкової школи, професійна підготовка, компетентнісний підхід, освітнє середовище, проєктна діяльність, взаємодія