Екологогеографічні аспекти оцінки перспективності інтродукції Picea Glauca (Moench) Voss. у дендрологічний парк «Тростянець» НАН України - Тарабун, М. О. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
Збагачення біорізноманіття, вивчення біологічних та екологічних властивостей рослин в нових кліматичних умовах, пошук шляхів найбільш ефективного їх використання є важливим завданням біологічної науки та інтродукції як її скла дової. Метою дослідження є проведення порівняльного аналізу еколого-географіч них умов в межах ареалів представників роду Picea Diert. і пункту інтродукції для виявлення кліматичної аналогії з дендропарком «Тростянець» та її зв’язку з результатами інтродукційного випробування й оцінити адаптивну здатність досліджуваних видів. Обґрунтовано вибір об’єктів досліджень, попередній досвід інтродукції дав неоднозначні результати. Як показали дослідження, досить широкий діапазон еколого-географічних умов, в яких зростає P. glauca в природі, зумовлює його достатню адаптивну здатність, яка виявляється в умовах культури на значній території поза межами природного місцезростання. При цьому, доведену перспективність інтродукції P. glauca та використання в інші регіони України.
Keywords: еколого-географічні умови; тип клімату; кліматичні моделі; ареал; пункт інтродукції; Picea glauca (Moench) Voss.; адаптивна здатність; дендрологічний парк «Тростянець»