Іван Величковський – реформатор українського бароко XVII ст. - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
У статті на широкому фактичному матеріалі розкривається життєва і літературна доля письменника XVII ст. Івана Величковського, який належав до відомої чернігівської літературної школи, що очолював видатний церковний і культурний діяч цього часу архієпископ Лазар Баранович. Життя і творчість І. Величковського подано в статті у тісному взаємозв’язку з діяльністю інших письменників цієї школи, зокрема І. Галятовського, Л. Крщоновича, І. Орновського, О. Бучинського-Яскольда та інших, що дало можливість визначити творчу самобутність митця, яка перш за все пов’я-зана з використанням стилю бароко. Але Іван Величковський не лише використовував його, а й вносив багато нового, що давало можливість вважати поета реформатором українського бароко XVII ст. Особливо багато уваги він приділяв формі вірша, про що свідчать його збірники «Зегар з полузегарком» та «Млеко від вівці пастирю належноє». Творам І. Величковського властива пишність, орнаментальність, вишуканість, незвичність. Усе це розкривається на прикладах конкретних віршів малої форми. Детально проаналізовано панегірики, присвячені архієпископу Лазарю Барановичу та гетьманові Івану Самойловичу, а також переклади творів англійського поета Дж. Овена.
The life and literature destiny of Ivan Velychkovskyi, a writer of the 17th c., who belonged to a well-known Cherbihiv literature school, headed by such prominent church and culture figure of the time as archbishop Lazar Baranovych, is revealed in the paper. The life and creative work of I. Velychkovskyi is demonstrated in its interrelations with the activity of other writers of this school, including I. Haliatovskyi, L. Krshchonovych, I. Ornovskyi, O. Buchynskyi Yaskold and others, which enables to determine creative specificity of the artist, which mainly based on the application of baroque style. But Ivan Velychkovskyi can be also considered as a reformator of the Ukrainian baroque of the 17th c., as he implemented many innovations to this style. He paid special attention to the form of his verses, which can be seen in some of his collections of poems. I. Velychkovskyi’s works are characterized by splendour, ornamentality, elegance, which can be seen in his short poems. His panegyrics, dedicated to archbishop Lazar Baranovych and hetman Ivan Samoilovych and his translations of the works of such a poet as John Owen are thoroughly analyzed.
Keywords: переклади; Дж. Овен; Іван Величковський; чернігівська літературна школа XVII ст.; бароко; стиль; жанри