ЕПІЧНА ДРАМА Б.БРЕХТА «МАТІНКА КУРАЖ ТА ЇЇ ДІТИ» У БІБЛІЙНОМУ ВИМІРІ ТА ПРОБЛЕМИ ЇЇ ШКІЛЬНОГО ВИВЧЕННЯ - Остапенко, Л. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
Стаття присвячена інтерпретації епічної драми Б. Брехта «Матінка Кураж та її діти» у біблійному вимірі та визначенню ролі біблійної компоненти у творі, що має бути врахована у його шкільному вивченні. Автор статті віднаходить у драмі Брехта старозавітні і новозавітні образи (Ковчег Завіту, Тіло Христове) і мотиви: історія обраного народу, благословення Ісаком його синів, Ісусове насичення народу п’ятьма хлібами, мотив Євхаристії (Святого Причастя), мотив про Страсті Христові, – та визначає їх функції. Автор статті робить висновок, що функція біблійного виміру епічної драми Б.Брехта «Матінка Кураж та її діти» полягає в увиразненні її параболічності. Священна історія є онтологічною системою координат, в якій Брехт вибудовує структуру своєї п’єси, у такий спосіб виходячи за часові межі. Біблійний вимір поглиблює ідейний зміст твору, надаючи йому екзистенційного характеру. Образ матінки Кураж набуває у драмі узагальненого значення як вічний образ людини, що мусить обирати між спасінням душі і порятунком власних дітей, Божим Законом та беззаконням суспільства. У долі матінки Кураж та її дітей втілюється не лише ідея про невиправний вплив війни на людське життя, а загалом трагедія людини, що капітулює перед світом та все одно має пройти свій Хресний шлях. На думку автора, подальше врахування результатів дослідження у шкільному вивченні твору поглибить уявлення про її ідейний зміст і сприятиме комплексній реалізації всіх змістових ліній літературного компонента та компетентнісного підходу у навчанні зарубіжної літератури.
Keywords: Б.Брехт; «Матінка Кураж та її діти»; біблійний вимір; навчання зарубіжної літератури