ФОРМУВАННЯ ТИМЧАСОВОГО КОЛЕКТИВУ В ОЗДОРОВЧОМУ ТАБОРІ ЯК СОЦІАЛЬНА НЕОБХІДНІСТЬ ВИХОВНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ - Конончук, Д. І. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2017)
У статті на основі психолого-педагогічних досліджень та аналізу наукових джерел окреслена проблема формування просоціального тимчасового колекти- ву у виховному просторі оздоровчого табору. Обґрунтовано роль тимчасового дитячого колективу у формуванні і становленні особистості дитини. Розкрито сутність основних понять "тимчасовий дитячий колектив", "оздоровчий табір", "табірна зміна", факторів самореалізації дитини в умовах тимчасового колективу. Проаналізовано педагогічні можливості табірної зміни у формуванні тимчасового дитячого колективу в умовах оздоровчого табору. Зазначено головні важелі виховного впливу тимчасового колективу на особистість дитини під час табірної зміни. Визначено основні особливості формування тимчасового дитячого колективу, які якісно відрізняють тимчасовий дитячий колектив від інших груп. Охарактеризовано специфічні відмінності різних етапів табірної зміни: підготовчого, організаційного, основного, підсумкового. Визна- чено місце кожного із ним у системі формування тимчасового дитячого колек- тиву. Доведено, що для успішної організації виховної роботи в оздоровчому таборі необхідно педагогам вирішувати завдання формування тимчасового дитячого колективу.
Keywords: тимчасовий дитячий колектив; оздоровчий табір; табірна зміна