РОЗВИТОК ПОЧУТТЯ СОВІСТІ У СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ ЯК РЕГУЛЯТОРА МІЖОСОБИСТІСНИХ ВЗАЄМИН - Аніщук, А. М.; Бойко, В. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У посібнику, орієнтуючись на основні засади Базового компонента дошкільної осві¬ти, враховано державні вимоги щодо рівня сформованості особистісно-оцінної компе¬тенції старшого дошкільника та розкрито важливі аспекти, що стосуються розвитку внутрішніх етичних інстанцій, зокрема, совісті як регулятора міжособи¬стіс-них взаємин дітей, створення сприятливих умов для формування особистісної зрілості дитини, її базових якостей. Розкрито зміст поняття “совість” та близькі за змістом етичні кате¬горії: “сором”, “провина”, “самооцінка”, “моральна свідомість”, “моральні принципи”, формуванням зачатків елементарної совісті у дітей дошкільного віку, визначено рівні сформованості почуття совісті у дітей старшого дошкільного віку, виділено педагогічні умови розвитку почуття совісті як регулятора міжособистісних стосунків у старших дошкільників. Посібник містить діагностичні методики для дітей, анкети для педагогів та батьків, перелік художніх творів, етичні бесіди, розповіді вихователя, методичні рекомендації педагогам, пам’ятки для батьків, ігри та вправи для поглиблення уявлень старших дошкільників про етичну категорію “совість” та інші поняття, близькі за змістом. Мето¬дичний матеріал надасть педагогові інструментальну допомогу щодо їх реалізації. Доцільний для вихователів дошкільних навчальних закладів, практичних психо-логів, батьків, студентів, магістрів та аспірантів спеціальності "Дошкільна освіта".
Методичний посібник для вихователів, практичних психологів, батьків, аспірантів та студентів спеціальності "Дошкільна освіта"
Keywords: совість; міжособистістні стовунки; почуття совісті; старші дошкільники