Неформальна освіта дорослих в Україні: від стратегій воєнного часу до ресурсу повоєнного відновлення - Радомський, І. П. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Обґрунтовано напрями розвитку неформальної освіти дорослих (НФОД) як ре сурсу відновлення України. Методи: системний аналіз, синтез, моделювання трансформацій ринку праці та освітнього середовища. Результати: доведено, що війна актуалізувала потребу у швидкій перекваліфікації та соціальній адап тації. Визначено пріоритетність професійної рекваліфікації для подолання кадрового дефіциту та роль НФОД у зміцненні суспільної стійкості. Виокремлено значення цифровізації, мікрокваліфікацій та механізмів визнання результатів навчання для інтеграції вразливих груп. Новизна: НФОД системно осмислено як інструмент антикризового реагування та стратегічний актив повоєнного розвитку. Практична значущість: результати
Keywords: неформальна освіта дорослих, воєнний стан, повоєнне відновлення, людський капітал, мікрокваліфікації, соціальна інтеграція, освітні інновації