Вплив компартійної ідеології на професійну повсякденність освітян СРСР у 1945–1953 рр. - Кузьменко, Ю. В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена дослідженню повсякденності працівників сфери освіти СРСР у повоєнний період (1945–1953 рр.) та впливу на професійну діяль- ність освітян компартійної ідеології. На основі наявних досліджень, ана- лізу повоєнної педагогічної літератури та періодики, писемних спогадів педагогів автори роблять спробу реконструювати професійне життя вчителів та викладачів, визначити роль та вплив компартійної ідеології у їх діяльності та особливості взаємовідносин в педагогічних колективах.
Keywords: радянська інтелігенція; повоєнні роки; Комуністична партія