ШКІЛЬНЕ ВИВЧЕННЯ МІФОЛОГІЧНИХ СТРУКТУР ЛІТЕРАТУРНИХ ТВОРІВ У КОНТЕКСТІ ПОДІЄВОГО АНАЛІЗУ - Сидоренко, Ю.О. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена вивченню міфологічних структур художнього твору в контексті подієвого аналізу на уроках української літератури у 9–11 класах загальноосвітньої школи. Описується загальна модель опрацювання сюжет- ного епізоду з міфологічною образністю. Подієвий шлях аналізу твору реалізується в поглибленому осмисленні ключових сюжетних епізодів, значна частина яких містить чітко представлені міфо- логічні структури. Їх вплив на розбудову сюжетної лінії твору актуалізує потребу в розробці спеціальної схеми аналізу відповідних фрагментів тексту. У статті аналізуються особливості вивчення міфологічної складової за розвитком сюжету та за частинами зовнішньої композиції. Визначається мета та завдання роботи із сюжетним епізодом, наводяться конкретні приклади із літературних творів шкільної програми. Автор пропонує подієвий аналіз проводити для текстів, у яких міфологічні структури виступають: як окремі оповідні частини твору; як центральна образність важливих епізодів, подій, фрагментів тексту; як ключові міфоло- геми. У статті подається розроблена автором загальна схема аналізу сюжет- ного епізоду з міфологічною образністю. Теоретичний матеріал ілюструється поетапним опрацюванням міфу про античного титана Прометея в поемі Т. Шевченка "Кавказ", що введений в експозицію твору.
Keywords: міфологічні структури; подієвий аналіз; сюжетний епізод