Психологічні особливості реагування особистості на стрес війни - Кресан О. Д. (My University, 2023)
З початком війни кожен в Україні зіштовхнувся з новим для себе досвідом, якого ніколи не було раніше. Це досвід переживання кожною людиною в цій країні великого стресу, що пов’язаний із загрозою для життя, здоров’я та безпеки. У психології це явище називають «стрес війни» [1], воно передбачає не просто вплив сильних стресорів на особистість, а й травматичний досвід, що може призвести до емоційних порушень та психічних розладів. Сказане стосується як військових, так і цивільних, насамперед вразливими щодо впливу стресу є діти, підлітки, родичі військовослужбовців, а також ті, хто отримали фізичну чи психологічну травму [3] внаслідок війни (втрата близької людини, майна, переселення тощо).
Keywords: психологічні особливості; особистість; стрес; війна