Концептуально-образний аналіз літературного твору в школі - Бондаренко, Юрій Іванович (Українська література в загальноосвітній школі, 2011)
У статті розкриті основи концептуаьно-образного аналізу літературного твору, вироблено алгоритм його проведення і систему необхідних компетентностей, здійснено опис застосування на матеріалі конкретних творів, продемонстровано відповідне плянування тематики уроків, психологічно обгрунтована діяльність школярів
Conceptual image analysis of a literary work in secondary school
Освоєння учнями художньої концепції літературного твору неможливе без залучення в роботу образів-персонажів. Це дозволяє поєднати елементи пообразного та проблемно-тематичного вивчення художнього матеріалу, які вже давно відомі в методиці навчання, зробити вихід на ідейну стратегію письменника. Таким чином виникає концептуально-образний шлях аналізу. Його мету та специфічну властивість варто окреслити так: центральним об’єктом дослідження стає не тільки проблематика твору, а й роль образів-персонажів у її постановці, розвитку та кінцевому розв’язанні.
Keywords: концептуально-образний аналіз; пообразний аналіз; проблемно-тематичний аналіз; індивідуальна характеристика; групова характеристика; порівняльна характеристика; компетентності; система уроків