АКТУАЛІЗАЦІЯ ТА РОЗВИТОК КРЕАТИВНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ОСОБИСТОСТІ В ДОШКІЛЬНОМУ ДИТИНСТВІ - Кононко , О. Л.; Бесараб , А. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Схарактеризовано феномен «креативного потенціалу особистості», який кваліфікується як здатність дошкільника продукувати оригінальні ідеї, знаходити нестандартні рішення, виявляти творчу активність. Він засновується на сукупності творчих здібностей та особистісних якостей – емоційності, вольових рис, самооцінки, допитливості, готовності ризикувати, спостережливості, наполегливості. Цей потенціал проявляється в діяльності та оригінальних й цінних її продуктах. Наголошується, що креативний потенціал особистості є ключовим аспектом унікальності, який уможливлює розвиток та самовираження дитини дошкільного віку. Його актуалізація дозволяє їй уникати стереотипів і знаходити ефективні, нестандартні рішення. Розкрито відмінності понять «креативність» і «творчість». Під першою розуміється інтегральна якість особистості, під другою – її реалізація в процесі діяльності. Дослідження креативного потенціалу особистості дошкільника передбачало комплексний аналіз його здатності до творчої діяльності, гнучкості мислення, проявів уяви і фантазії, уникнення шаблонів, мотиви поведінки. Його мета – визначити особливості розвитку творчих здібностей дітей 5-7 років, розробити критеріі, показники і компоненти їх оцінки, умови оптимізації освітнього процесу у ЗДО. Вияв чинників, що сприяють та гальмують творчу активність дитини, становлять важливий аспект дослідження. Створення сприятливих умов для розвитку креативного потенціалу особистості передбачає: атмосферу підтримки; застосування проблемних завдань; надання можливості експериментувати; навчання не боятися помилятися; заохочення уміння дивитись на ситуацію з різних сторін; вправляння у гнучкості мислення; стимулювання допитливості, здатності задавати запитання.
Keywords: креативний потенціал особистості; творчі здібності; уява і фантазія; потенційне та актуальне; проблемні завдання; пізнавальна активність; самовираження; оптимізація освітнього процесу