Організація бібліотечного обслуговування читачів у контексті історії бібліотеки Ніжинського юридичного ліцею князя Безбородька - Осіпова, Г. С. (НДУ ім. М. Гоголя, 2022)
Обслуговування, яке здійснюють бібліотеки закладів вищої освіти України, характеризується значними структурними змінами, аналіз яких становить одне з найважливіших завдань у системі досліджень, присвячених універси-тетській бібліотеці. Для того, щоб усвідомити зміни в діяльності бібліо-теки, розкрити основні завдання, необхідно насамперед засвоїти історич-ний досвід, що відчутно впливає на сучасну університетську бібліотеку та визначає основні напрямки її діяльності, зокрема обслуговування читачів. Стаття висвітлює проблеми організації структури бібліотеки, ство-рення й функціонування допоміжних бібліотек, а саме, – студентської, гімназійної та учнівської, в контексті історії існування Ніжинського юридичного ліцею князя Безбородька (1840-1875 рр). Розглянуто внесок керівництва закладу в розвиток бібліотеки.
Keywords: Ніжинський юридичний ліцей князя Безбородька; історія бібліотечної справи; учнівська бібліотека