ПРОБЛЕМА ГОТОВНОСТІ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО УПРОВАДЖЕННЯ ІДЕЙ РЕФОРМИ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Дубровська, Л. О.; Дешко, О. О. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена дослідженню актуальної проблеми сьогодення – готовно- сті вчителів початкових класів до нової української школи. Зазначено, що підго- товка нового компетентного вчителя є одним з провідних завдань реформу- вання освіти в Україні. Автори визначають сутність компетентнісного підходу в навчально-виховному процесі та які компетентності повинен отримати учень під час навчання, а також якими компетентностями повинен володіти вчитель для реалізації своєї діяльності в школі. У статті висвітлено основні концепції Нової української школи щодо підготовки вчителя до роботи в нових умовах та акцентовано увагу на упровадження особистісно орієнтованої мо- делі освіти, заснованої на ідеології дитиноцентризму. Зазначено, що мета професійного розвитку – підготовка і підтримка педагогів для того, щоб допомогти учням досягти високих стандартів навчання і розвитку, ефектив- ність якого залежить від інноваційного управління у навчальному закладі. Обгрунтовується, як же саме повинна відбуватися підготовка для професій- ного розвитку вчителя та які права має педагог у своїй діяльності.
Keywords: учитель; компетентність; Нова українська школа