Німці-протестанти в українському повстанському русі 1919-1921 pp. - Баров, В. В. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті "Німці-протестанти в українському повстанському русі 1919-1921 pp." досліджується взаємодія німецької меншини з україн- ським повстанським рухом у період 1919-1921 pp., як складова час- тина історії України доби Перших визвольних змагань 1917-1921 pp. Автор з'ясовує політичні та соціально-економічні причини участі німецького населення Південної України у повстаннях, повстанських загонах, підпільних організаціях; досліджує склад учасників повстан- ського руху, вплив їх політичних та релігійних переконань. Розгля- нуто військово-політичну ситуацію, що склалася на Півдні України у 1919-1921 роках, передумови розгортання повстанського руху проти більшовицької влади в цей період. Висвітлюються взаємодія німецьких повстанських формувань з українськими повстанцями, хід воєнних дій на території південних губерній. Розглянуто причини згортання німецького повстанського руху в Південній Україні
In article "Germans Protestant in the Ukrainian Insurgent Movement of 1919-1921" is aimed at the research of the interaction of the German minority with the Ukrainian insurgent movement in 1919-1921, as a part the history of Ukraine during the first liberation struggle of 1911-1921. An author finds out the political and socio-economic reasons of wide participation of the German population of Southern Ukraine in in the revolts, insurgent detachments, underground organizations; explores structure of participants of insurgent motion, influence their political and religious persuasions. A military-political situation, that was folded on the South of Ukraine in 1919-1921, precondition of development of insurgent motion against communist power in this time. The cooperation of the German insurgent formations with the Ukrainian insurgents, motion of military operations on territory of southern provinces are lighted up. The causes of the collapse of the German insurgent movement in Southern Ukraine are considered.
Keywords: німецька меншина; повстанські формування; антибільшовицькі повстання; German minority; anticommunist revolt