ЗНАЧЕННЯ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА В УМОВАХ ВІЙНИ З РОСІЄЮ - Б’янка, Г. Г. (НДУ ім. М. Гоголя, 2022)
У статті розкривається значення волонтерської діяльності в умовах війни України з росією. Однією з найдавніших волонтерських організацій, які працюють під час війни – це організація Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ/ Червоний Хрест України) та Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ). У компетенціях Українського Червоного Хреста – централізоване надання гумані- тарної допомоги через органи місцевої влади, швидка допомога населенню на звільнених територіях, гуманітарна допомога у більш спокійних районах. Міжнародний фонд Карітас входить в одну з найбільших міжнародних мереж благодійних організацій у світі та Європі та налічує понад 30 регіональних організацій у 15 областях України, де допомагають понад 1 000 співробітників та волонтерів. Гуманітарну допомогу потребуючим надають незалежно від віросповідання, етнічного походження, статі чи віку, базуючись на християнських засадах і цінностях. Війна призвела до великої кількості українських біженців на території Євро- пейських країн та значного числа внутрішньо переміщених осіб у межах України, першою країною, яка на державному рівні допомагає ВПО була Польща. Утворені польські волонтерські організації, які займалися збором та логістикою гумані- тарної допомоги, створенням місць обігріву та тимчасового поселення у прикордонних містах, на вокзалах, психологічною допомогою, транспортуванням та проживанням на території всієї Польщі. Саме перші вантажі, які приїжджали до Ніжина, були з Польщі. Вагомий внесок у розвиток волонтерського руху в Ніжині зробили такі організації, як ГО «ЧАС ДЛЯ НАС», ГО «Ліга-клуб «Ділова жінка», ГО «Спілка самаритян Украї- ни (Чернігівське об’єднання)», Релігійні організації Ніжинської громади, новоутво- рені Міжнародні організації та волонтерські об’єднання та інші, які спрямували свою роботу на подолання викликів для українців, спричинених війною. Основними напрямками діяльності стали – гуманітарна допомога для українців, закупівлі амуніції та техніки, пошук та доставка ліків, евакуація людей з окупованих та небезпечних місць, плетіння маскувальних сіток та інші види діяльності волонтерів.
Keywords: волонтерство; гуманітарна допомога