Мемуарна спадщина Н. В. Кукольника: спогади про родину - Тверітінова, Т. І. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті розглядається проблема вивчення в сучасному літературо-знавстві мемуаристики в контексті творчості Н. В. Кукольника, поета, драматурга, письменника, журналіста, громадського діяча ХІХ століття. Один з малодосліджених аспектів цієї проблеми – спогади про родину, морально-етичні пріоритети та особливості виховання в родині його батька, В. Г. Кукольника, вченого-енциклопедиста і педагога, першого директора Ніжинської гімназії вищих наук (1820–1821). Мета дослідження – на матеріалі «Моїх спогадів» Н. В. Кукольника від-творити сімейну атмосферу в дворянсько-інтелігентській родині, визна-чити фактори, які вплинули на формування і розвиток наукових і мис-тецьких інтересів як в автора спогадів – Нестора Кукольника, так і в його братів – Павла, Олександра, людей талановитих, але не таких відомих. Велика увага в спогадах мемуариста приділяється його батькові: про-стежується періодизація його діяльності (замойський, петербурзький та ніжинський періоди), дається докладна характеристика його суспільного життя, сумлінної праці, кар’єрного зростання. В той же час мемуари цінні подробицями приватного життя В. Г. Кукольника, його спілкуванню з дітьми, допомогою в їхньому навчанні та життєвих орієнтирах. Мему-арист залучає сімейні перекази, історико-біографічні анекдоти, в основі яких були покладені незвичайні випадки й цікаві події з життя їхньої родини. Завдяки спогадам Нестора Кукольника відтворюється психоло-гічний та соціальний портрет дворянської родини на тлі свого часу – першої чверті ХІХ століття. Мемуари Нестора Кукольника ґрунтуються на співвідношенні особис-тісного та суспільного, автобіографічного та мемуарного первнів. Вони відтворюють картину сучасного світу, специфіку усталених цінностей, переосмислюють художні орієнтири, містять роздуми про долі окремих людей та цілого покоління своїх сучасників.
Keywords: мемуаристика; Нестор Кукольник; Василь Кукольник