Дворянство Ніжинського повіту Чернігівської губернії на початку XIX століття: спроба колективного соціального портрета - Лейберов, О. О. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
Стаття присвячена вивченню соціального портрета дворянства Ніжинського повіту Чернігівської губернії на основі архівних доку- ментів. Проаналізовані віковий, сімейний, майновий та освітній стан провінційного дворянства. Простежена динаміка чисельності даної страти суспільства, відокремлення її в окрему групу, що мала свої інтереси.
The article is devoted to the study of the social portrait of the nobility of the Nezhin district of the Chernigov province, the formation of the provincial nobility. The dynamics of numbers on the basis of archival documents is traced. The age, family, property status of this stratum of society, its isolation into a separate group having its own interests are analyzed.
Keywords: провінційне дворянство; соціальні характеристики; provinces nobility; social characteristics