ПЕДАГОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ З ПРОЄКТУВАННЯ ІНТЕГРОВАНОГО МАТЕМАТИЧНОГО КУРСУ ПО ВИБОРУ ДЛЯ 8 КЛАСУ: АВТОРСЬКИЙ ПІДХІД - Баштан, Марина Василівна; Терменжи, Дар’я Євгенівна; Скасків, Лілія Василівна; Ярова, Оксана Анатоліївна; Лосєва, Наталія Миколаївна (My University, 2025)
У статті висвітлено авторський досвід проведення педагогічного дослідження з проектування інтегрованого курсу по вибору з математики для учнів 8 класу згідно до моделі ADDIE теорії педагогічного дизайну. Детально описано усі п’ять етапів створення та упровадження курсу по вибору в межах до профільної підготовки: аналіз, проектування, розробка, упровадження та оцінювання. Виділено основні завдання, які має розв’язати педагог-практик на кожному з цих етапів. Наводиться орієнтовне календарно-тематичне планування з конкретних тем курсу по вибору «Математика: корисно, цікаво, актуально». Формулювання проблеми. У сучасних реаліях особливої ваги набуває впровадження курсів за вибором як обов’язкового елементу сучасного освітнього процесу у до профільному та профільному навчанні. Особливої актуальності питання допрофільної підготовки набувають у 8–9 класах, коли необхідність вибору освітньої траєкторії постає найбільш гостро. Матеріали і методи. У процесі дослідження використовувались теоретичні та емпіричні методи. Зокрема, здійснено аналіз літератури для виявлення стану розробленості проблеми до профільної підготовки з математики, моделювання педагогічних процесів для оцінки розробленого курсу по вибору; виявлення критеріїв оцінювання ефективності розробленого курсу; анкетування з метою виявлення недоліків при організації навчання з курсу по вибору. Результати. За три роки дослідження проблеми до профільного навчання математики у 8 класі було розроблено та упроваджено у навчальний процес курс по вибору «Математика: корисно, цікаво, актуально», який у 2023 році отримав гриф «Схвалено для використання в освітньому процесі» згідно з рішенням експертної комісії Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України Висновки. Апробація розробленого курсу проводилась на базі факультету фінансів на цифрових технологій Державного податкового університету та ліцею №153 (м. Київ). Було встановлено, що виконання описаних вимог розробки та упровадження елективних курсів для навчання учнів 8 класу загальноосвітньої школи забезпечує підвищення якості математичної підготовки учнів, а також суттєво сприяє формуванню в учнів системного бачення ролі математики в житті, підвищує мотивацію до навчання та допомагає зорієнтуватися у виборі майбутньої професії.
Keywords: навчання математики; варіативний компонент змісту математичної освіти; курс за вибором; факультатив з математики; прикладна спрямованість математики; профорієнтація; STEM; міжпредметні зв’язки; модель ADDIE