Видатні постаті Ніжинської вищої школи в контексті історії української етнолінгвістики - Пугач, В. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2022)
Статтю присвячено трьом видатним постатям історії української культури ХІХ – початку ХХ ст. Це Олексій Павловський – автор першої в історії української мови наукової граматики (1818 р.); Пилип Морачевський – автор першого перекладу Євангелія українською мовою (1859–1864 рр.); Федір (Хведір) Вовк – автор першої ґрунтовної етнокультурної моногра-фії про український народ у європейському контексті (1918 р.). Їх поєднує подвижницький, жертовний труд в ім’я майбутнього українського народу та причетність до Ніжинської вищої школи. Саме їхні візії України, розуміння світового контексту української культури зумовили їхній громадянський вибір. Науковий та творчий доробок вихованців та наставників Ніжин-ської вищої школи переростає межі філологічного краєзнавства. У статті задекларовано тезу щодо актуальності Ніжинської етнолінгвістичної наукової школи в контексті історії української етнолінгвістики.
Keywords: етнолінгвістика; етнолінгвістична наукова школа; перший переклад Святого Письма