Матеріально-побутові умови життя ніжинців у контексті історії повсякдення (кін. 1943–1953 рр.) - Страшко, Є. М. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Автор робить спробу простежити причини акцентування уваги у пост- радянській історіографії на повсякденному житті суспільства в цілому, соціальних груп чи окремих осіб. У статті обґрунтовано неспроможність ортодоксальної та застарілої методології повноцінно відтворити істо- рію минулого без розкриття способу життя пересічних людей – їх праці та побуту, радощів і негараздів. У статті аналізуються характерні тен- денції процесу відновлення та відбудови матеріальної сфери повсякден- ного життя ніжинців у перше повоєнне десятиліття, причини його кризо- вого стану та гіпертрофованого ідеологічного контролю.
Keywords: повсякденна історія; матеріальна сфера; житло- ве будівництво; карткова система