ЗАБУТІ СТОРІНКИ ІСТОРІЇ ЧЕРНІГІВЩИНИ 20-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ - Ляшенко, Т. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
Статтю присвячено вивченню маловідомих сторінок з історії музичної куль- тури й освіти Чернігівщини. Висвітлено розвиток музичного шкільництва, музейної та театральної справи, культурного підйому чернігівської громади тощо. Вперше розкрито деякі аспекти з активної роботи громадсько-культур- ного діяча Івана Ніцая, якого було знищено у період політичних репресій у буремні 30-ті роки ХХ століття. Показано вплив ідей Івана Ніцая на формування та удосконалення навчання в закладах мистецького спрямування. Проаналізовано основні ступені, напрями та форми організації навчання в мистецьких закладах Чернігова. Відображено пріоритетні напрями мистецької та освітньої націоналізації. Розкрито вплив кризових явищ та суспільно-політичних реформацій в український культурі 20-х років на культурний підйом Чернігівського регіону. На думку автора, ефективне здійснення освітніх завдань, культурних перетво- рень, що включали широке поле різноманітних форм та методів, які підбирав у своїй діяльності Іван Ніцай, цілком залежали від підтримки чернігівської громади та загальноукраїнського національного відродження в Україні. Автор констатує, що Іван Ніцай належить до нового покоління митців минулої доби, які прагнули відновити втрачені мистецькі та культурні традиції, боролися проти тоталітарної системи того часу. Як і більшість свідомих українців, Іван Ніцай був репресований і помер в ув’язненні.
Keywords: культура; регіон; музична освіта