Способи художньої інтерпретації міфологічних образів та мотивів у творчості Івана Франка - Пильник, Олександр Сергійович (My University, 2020)
У роботі виявлено міфологічні елементи та мотиви у текстах віршів з ліричних збірок Івана Франка «З вершин і низин» (другого видання), «Зів’яле листя» та його прозових творах «Із записок недужого», «Перехресні стежки», «Лель і Попель». Здійснено кодифікацію понять «міф», «міфологема», «міфотопетика» та «символ», які є базовими для нашої роботи; досліджено попередні розвідки та наукові надбання з вивчення цієї теми в літературознавстві; визначено й проаналізовано міфомотив лабіринту серед великих прозових творів І. Франка; оприявлено механізми трансформації класичних міфів у ліричних та ліро-епічних творах митця. Результати наукового дослідження дають змогу зазначити глибоку майстерність Івана Франка у способах художньої інтерпретації міфологічних образів та мотивів, використання надбань світової культури з додаванням українського колориту.
Наукові керівники – докт. наук із соціальних комунікацій, професор кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики Т. А. Дзюба; канд. філол. наук, доцент кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики О. М. Капленко
Keywords: міф; лабіринт