ЦЕНТРАЛЬНА ГЕМОДИНАМІКА ТА ТИПИ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Шейко, В. І.; Коломойцев, М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Визначення функціонального стану організму та адаптаційних резервів до впливу ендогенних та екзогенних факторів середовища базується на досліджен ні показників діяльності серцево-судинної системи. Наукові публікації в галузі фізіології містять достатньо глибокий аналіз кількісних та якісних змін в показниках периферійної крові на фоні стресових реакцій різного генезису. Враховуючи вище викладене можна припустити, що тип вищої нервової діяль ності (ВНД) впливає не лише показники крові, а й на інші функціональні показники організму, серед яких є показники центральної гемодинаміки. Метою нашого дослідження є проведення порівняльного аналізу показників центральної гемодинаміки та інтегративних гемодинамічних індексів у пред ставників різних типів ВНД. Робота виконувалась у відповідності до біоетичних норм з дотриманням відповідних принципів Гельсінської декларації прав людини, Конвенції ради Європи про права людини і біомедицини та відповідних законів України. При порівняні показників центральної гемодинаміки слід відмітити максимальні значення були притаманні сангвініками (пульс 98,8 уд/хв, артеріальний тиск 139/76 мм.рт.ст., хвилинний об’єм крові 6,9 л/хв., потужність роботи лівого шлуночка 1,7 Вт.,); мінімальні адаптаційні резерви були характерні для меланхо ліків (вегетативний індекс Кердо -3,9 у.о.) максимальні адаптаційні резерви – для холериків (вегетативний індекс Кердо -8,18 у.о.) та сангвініків (вегетативний індекс Кердо -7,44 у.о.); мінімальні енергетичні затрати для забезпечення крово обігу характерні для флегматиків (4443,28 у.о.), а максимальні для сангвініків (6340,3 у.о. ) та меланхоліків (4704,57 у.о.). Таким чином показники центральної гемодинаміки вказували на формування ознак функціонального навантаження в діяльності серця у сангвініків з незначною тенденцією компенсації судинного русла для полегшення роботи серця; мінімальні адаптаційні можливості та резерви були характерні для меланхоліків. Флегматики та холерики мали менші енергетичні затрати для забезпечення кровообігу в порівняні з сангвініками та меланхоліками.
Keywords: центральна гемодинаміка; гемодинамічні індекси; артеріальний тиск; СОК; ХОК; потужність роботи; регуляція діяльності серця та серцево судинної системи; економічність кровообігу; адаптація та адаптаційні резерви