Юрій Лисянський. Щоденник служби на британському флоті, 1793–1800; пер. з рос. О. Морозов. Навколосвітня подорож на шлюпі «Нева», 1803–1806; пер. з англ. О. Морозов. - Лисянський, Юрій Федорович; Морозов, Олександр Сергійович (Київ: TravelBooks (Гурович В.Г.), 2024)
Юрій Федорович Лисянський (1773–1837) – мандрівник-дослідник та навколосвітній мореплавець, нащадок шляхетного козацького роду з Ніжина, належить до когорти видатних навігаторів, які долучилися до епохи географічних відкриттів та зробили вагомий внесок у формування сучасної наукової картини світу. Капітан Юрій Лисянський залишив не тільки цінний епістолярний спадок, цікаві мандрівні щоденники та документальні описи своїх мандрів, але й зібрав важливі з наукової точки зору етнографічні колекції та картографічні матеріали. Сьогодні на мапі світу на честь українського мандрівника-дослідника названо 14 географічних об’єктів, але, на жаль, його ім’я в Україні досі залишається маловідомим. Перекладено за виданнями: 1. Козлов С. А. Путевые записки Ю. Ф. Лисянского и И. Ф. Крузенштерна 1793–1800. Предистория первого путешествия россиян вокруг света. СПб., Историческая иллюстрация, 2007. С. 56–180. Переклад з російської Олександра Морозова 2. Urey Lisiansky. A Voyage Round the World in the Years 1803, 4, 5, & 6: performed, by order of His Imperial Majesty Alexander the First, Emperor of Russia, in the ship Neva, by Yuri Lisianski, Captain in the Russian Navy. London, John Booth, 1814. XXI, (3), 388 p. Переклад з англійської Олександра Морозова
Keywords: Навколосвітня експедиція; Подорож навколо світу; Юрій Лисянський; Географчні відкриття