ВПЛИВ ЕКОЛОГІЧНИХ СТРЕСОРІВ НА ГЕМАТОЛОГІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ЛЮДИНИ - Карнаушенко, Д. П. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Метою роботи було визначення екологічних стресорів та механізму їх впливу на показники гематологічного профілю людини як індикативних маркерів стану здоров’я. У дослідженні застосовано теоретичні методи наукового пізнання, зокрема контент-аналіз, порівняльний аналіз, узагальнення та систематизацію наукових джерел на основі публікацій, розміщених у наукометричних базах даних Scopus, Web of Science, PubMed. Узагальнено, що основні гематологічні показ ники, які складають основу загально-клінічного аналізу крові та є початковим етапом в діагностиці різних порушень здоров’я, в сукупності дають комплексну картину стану кровотворної та імунної систем, що дозволяє виявити хворобо творні процеси (анемію, запальні процеси, інфекції, порушення згортання крові), що можуть бути наслідком впливу екологічних стресорів. Визначено, що основними екологічними стресорами, які впливають на гематологічний профіль людини, є забруднювачі атмосферного повітря, водних ресурсів та ґрунту: гази (окис азоту, оксиди сірки), пил, тверді частинки, важкі метали (свинець, кадмій, ртуть, миш’як), пестициди, нафтопродукти та інші токсичні речовини. Встановлено, що механізмами впливу екологічних стресорів на показники крові є стресова відповідь із активацією гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової осі, гормональні та імунні зміни, пряма цитотоксична дія, реакція запалення. Аналіз літератури підкреслив домінування досліджень впливу твердих частинок, важких металів, бензолу та оксидів вуглецю, що обґрунтовує необхідність комплексного міждисциплінарного вивчення проблеми. Окремо розглянуто вплив військових дій, зокрема забруднення довкілля внаслідок розривів боєприпасів, які містять небезпечні речовини – збіднений уран та його оксиди, сполуки свинцю, алюмінію та інші токсиканти. Загалом, моніторинг гематологічних показників у контекс ті впливу екологічних стресорів дає можливість оцінити ступінь адаптації організму до факторів навколишнього середовища та вчасно застосувати профілактичні чи лікувальні заходи.
Keywords: гематологічні показники; екологічні стресори; техногенне забруднення; лейкоцити; еритроцити; тромбоцити