Шлях довжиною в 205 років: хроніка історії бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (1820–2025 рр.) - Осіпова, Г. С. (Видавець Лисенко М.М., 2025)
Видання присвячене 205‐річній історії та діяльності бібліотеки, яка бере свій початок від заснування Бібліотеки Гімназії вищих наук князя Безбородька і сягає сьогодення– часу існування Бібліотеки імені академіка М. О. Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. На його сторінках простежується багатовіковий шлях становлення бібліотеки: від перших кроків формування книжкових фондів і кадрового складу до розквіту її масової, освітньої та культурно‐просвітницької діяльності. Це історія самовідданої праці поколінь бібліотекарів, якізберігалийпримножувалидуховнінадбання, дбали про збереження книжкових скарбів та служили науці й освіті. Матеріали, зібрані у виданні, ґрунтуються на архівних джерелах, опублікованих документах і спогадах, що дозволяє відтворити цілісну картину розвитку бібліотеки протягом двох століть. Видання розраховане на фахівців з історії вітчизняної культури, краєзнавців, бібліотекарів, студентів навчальних закладів культури.